Jegyzet: Váltó

Jegyzet: Váltó
Eddig csak utalásokból lehetett számítani rá, de most már úgy tűnik igaz, hiszen bemondták a rádióban és a tévében is: 2020-tól kötelező lesz az egyetemhez legalább egy emelt szintű érettségi és egy középfokú nyelvvizsga. Hegyi Erika jegyzete.

Az emelt szintű érettségi talán nem okoz túl nagy meglepetést senkinek, hiszen a kétszintű érettségi bevezetése előtt is úgy lehetett bejutni az egyetemre, ha felvételi vizsgán bizonyított a jelentkező. A felvételi pedig felért egy mostani emelt szintű érettségivel, lehet, hogy kettővel is.

A nyelvvizsga azonban új elem. Bár azt belátja mindenki, hogy 10 év alatt kinyílt a világ, a fiatalok ma már tanulhatnak, dolgozhatnak külföldön, ehhez pedig elengedhetetlen a nyelvtudás. A cél világos: az új szabályok kitalálói azt szeretnék, ha emelkedne az egyetemeken a színvonal. Azaz: aki nem odavaló, nem töltse a drága éveket a felsőoktatásban.

Ebben az egészben van azért, ami vitatható. Ezután még inkább versenypálya lesz a közoktatás. Általánosban arra készülnek majd a diákok, hogy felvegyék őket a gimnáziumba (mert abból is kevesebb lesz), a gimnáziumban pedig még jobban kell hajtani, mert aki nem ezt teszi, még az egyetem közelébe sem mehet. És akiknek nincs pénzük nyelvtanárra, különórákra, fizetős előkészítőkre? Erről nem szóltak a hírek. Csak sejteni lehet, hogy ők lesznek a kétkezi munkások, akikből most oly nagy a hiány.

– Hegyi Erika –