Vadak közt

Akt.:
Vadak közt
Volt idő, amikor még szájtátva hallgattuk, ha valaki arról mesélt, hogy milyen kalandja volt egy vaddal vagy szokatlan állattal, ma viszont már mindenkinek van erre egy jó története. Horváth Imre jegyzete.

Tavaly egy rókát kellett kiebrudalnom a frissen vásárolt lakásunk kertjéből. Nem volt művelve a kert, hát bevackolt. Idén nyáron három-négy kereszteződött, óriásdarazsat is fogott a verandán a csapda. Őszre pedig megérkeztek a poloskák és a harlekinkaticák. A neten megjelent videó, amelyen állítólag egy ilyen katica harapdálja össze egy kisbaba arcát, kimondta a halálos ítéletet az egyébként is kiszorított klasszikus hétpettyes felett. Anyukák tucatjai csapkodják gondolkodás nélkül agyon őket, ha csak meglátják. De ma már magaslesen se kell órákat kuporogni, ha őzet, vaddisznót, nyulat szeretnénk látni, gyakran elég, ha kinézünk az autó ablakán, vagy kisétálunk a kertünk végébe. Ami viszont a gyereknek aranyos és érdekes, az a szülőnek inkább gond és veszély.

Persze, ha gondolkodunk kicsit, hamar rájövünk, hogy ez is egyfajta „civilizációs betegség”, miattunk vannak itt. Ők már megszokták ezt az életteret, az együttélést. A kérdés az, nekünk hogyan sikerül ez majd a jövőben.

– Horváth Imre –


Ne lepődjünk meg, ha szembejön a vaddisznó

Ne lepődjünk meg, ha szembejön a vaddisznó