Jegyzet: Üzenet

Colleen Bradley Bell
Colleen Bradley Bell - © Fotó: Donato Sardella/Getty Images
Miért küldik Magyarországra nagykövetnek az ismert amerikai producert? Bánhegyi Gábor jegyzete.

Kezdjük el tanulni ezt a nevet: Colleen Bradley Bell, mégpedig azért is, mert a közeljövőben sokszor fogunk vele találkozni. A hölgy ugyanis az Amerikai Egyesült Államok új kinevezett magyarországi nagykövete.

Tele a magyar sajtó Mrs. Bellel, így azt már előre megállapíthatjuk férfi szemmel, hogy a hölgy enyhén szólva is meglehetősen csinos, ami a diplomácia területén sem hátrányos, de egy diplomatát sohasem a külseje ítél meg. Politikai hovatartozásától függően a sajtó vagy azt emeli ki, hogy a hölgy egy amerikai szappanopera producere, vagy azt, hogy bízza az USA elnökének, Barack Obamának a bizalmát, hiszen – elnöki szemmel nézve – aki egy választási kampányra kétmillió dollárt összelapátol, ügyetlen tárgyaló csak nem lehet.

Lehet ezeken csámcsogni, élcelődni, csak nem érdemes, hiszen a most már republikánus többségű szenátus is megszavazta Mrs. Bell kinevezését. Azt pedig ne tessék hinni, hogy az úgy van, hogy Mr. Obama a kávéautomatának dőlve azt mondja: „Figyu Colleen, most átnyomtuk, hogy menj üdülni Magyarországra. Utazgass, nézelődj, néha imprózz egy kicsit, aztán mesélj, milyenek is azok a népek odaát!” Az USA üzent: itt van, amit kértetek, a hivatalos jobbkezünk, aki igen világosan közvetíteni fogja nektek, mik a szándékaink. Az már rajtatok áll, értitek-e. Szeretnénk hinni, igen.

– Bánhegyi Gábor –