Üzenet

Akt.:
Ma alkotmánybírákat választanak a Parlamentben, és a jelek szerint semmi akadálya, hogy kétharmaddal simán átmenjenek a jelöltek. A választást az indokolja, hogy lejár négy alkotmánybíró megbízatása az év végén, őket kell pótolni. Bánhegyi Gábor jegyzete.

A kormány megpróbált egyeztetni az ellenzékkel a jelenlegi kétharmad híján, s az LMP-ben találta meg a partnerét. A kicsinyke ellenzéki párt hajlott a kompromisszumra, mert szerintük a jelöltek garantálják, hogy megnő azon alkotmánybírák száma a testületben, akik függetlenek a kormánytól és adott esetben nem a javukra döntenek majd. A baloldali ellenzéki pártok közül az MSZP nem tárgyalt, a DK pedig nekiment az LMP-nek, mondván a közelmúltban vezetőválasztáson átment párt lepaktált a kormánypárttal, hogy lesz ebből így ellenzéki összeborulás.

Az üzenet elég erős mindkét oldalról. A DK egyértelműen jelzi, ők szeretnék a vezérdudás szerepét a meglehetősen ingatag ellenzéki összefogási kezdeményecskében, kijelölni az útirányt, meghatározni a célokat és módszereket, míg az LMP jelezte, nélkülük nem lesz ütőképes ellenzéki összefogás, a részvételükhöz viszont kompromisszumok kellenek. Nem lesz ez könnyű szülés.

– Bánhegyi Gábor –