Trump

Akt.:
Donald Trump: eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit
Donald Trump: eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit - © Fotó: AFP/Jim Watson
Mindenki tévedett. Melléfogtak a közvélemény-kutatók, az elemzők, az újságírók, mert valamennyien Hillary Clinton győzelmét vizionálták. A szavazók azonban másként döntöttek, és az akaratuk megmásíthatatlan. Kolodzey Tamás jegyzete.

Brexit történt Amerikában is, mondta egy európai politikus és a fején találta a szöget, hiszen a britek unióban való maradását 53–47-re adták, aztán mire eljött a reggel, az arány megfordult. Ez történt a tengerentúlon is, ahol a 45–42-es Clinton-esély dőlt át a republikánus Donald Trump javára. Vagyis a szebbik nem képviselőinek odaát még várniuk kell arra, hogy elfoglalják a világ legfontosabb hivatalát.

Az eredmény megszületett, és elhangzottak a főszereplők első nyilatkozatai is. Ezek sportszerűek, olyanok, amiket amerikai szinten megszoktunk. Magyar szóhasználattal élve Clintonné elismerte vereségét, gratulált a milliárdos sikeréhez, Trump pedig egyenesen odáig ment, hogy ellenfeléről kijelentette: hála jár számára az ország érdekében tett szolgálataiért. Az egyik táborban az örömnek, a másikban a döbbenetnek már nincs jelentősége, a „nagycirkuszba” kívülről jött nyertes, akit az elitellenesség emelt fel, biztosan jó elnök lesz. Remekül nyitott, arról beszélt, hogy az egymásra találás jegyében be kell gyógyítani a megosztottság sebeit. Trump tehát készen áll arra, hogy Amerikát vezesse.

Kolodzey Tamás