Jegyzet: Tigris hátán

Jegyzet: Tigris hátán
Elgondolkodtató: ha Osama bin Laden és iszlamista harcostársai előre látták volna, milyen következményekkel jár a World Trade Center lerombolása, vajon akkor is küldtek volna az Egyesült Államokba néhány „szent harcost”, vagy inkább megmaradnak a távoli amerikai érdekeltségek elleni kisebb-nagyobb akcióknál? Szendrei Péter jegyzete.

Egy biztos, a támadás minden mozzanatát precízen kidolgozták – amiről az is tanuskodik, hogy a második repülőgép éppen akkor robbant bele a kereskedelmi központ tornyába, mikor az első gép által okozott riasztás miatt a mentőegységek már a helyszínen voltak –, de a hosszabb távú következményeivel aligha számoltak.

Ugyanez az amerikai kül- és katonapolitikával kapcsolatban is felmerül: ha előre látták volna, hogy ennyi anyagi és emberi áldozattal jár, vajon akkor is belebonyolódtak volna-e az egymást érő „közel-keleti kalandokba”?

Van egy indiai mondás: aki tigrishátán lovagol, nem szállhat le róla. Erre sem az Egyesült Államokat felbőszítő al-Káida, sem a bosszúszomjukat szövetségeseikre is kiterjesztő amerikai politikusok nem gondoltak.

Most egyre inkább az a kérdés: hogyan kellene lepattanni a tigris hátáról; hogyan kellene úgy kivonulni Afganisztánból, Irakból, hogy az így képződő hatalmi űrbe ne telepedjenek bele a fundamentalisták, létrehozva két újabb Iránt?

peter.szendrei@inform.hu

 
hirdetés


hirdet�s