Jegyzet: Távol tartás

Előzetes regisztrációhoz kötné a választásokon való részvételt a Fidesz. Egy francia mintára készült terv szerint csak az mehetne szavazni, aki előtte hivatalosan bejelentkezik. Kormánypárti képviselők úgy indokolnak: azt szeretnék elérni, hogy ne a bizonytalanok és a nehezen mozdíthatók, hanem az elkötelezett szavazók döntsék el a választásokatHegyi Erika jegyzete.

Balog Zoltán miniszter, a korábbi felzárkóztatásügyi államtitkár azonban tiltakozik. Véleménye szerint a szabályozás épp a legrosszabb társadalmi helyzetben lévő embereket tartaná távol a választásoktól. Hisz az ő politikai aktivitásuk alacsony, csak demagóg ígéretekkel vagy rosszabb esetben különböző juttatások fejében lehet rávenni a szavazásra. A bizonytalan szavazók 1,5 milliós tábora valószínűleg ugyanúgy távol maradna a választásoktól.

Csak arról nem beszél senki, hogy a demagóg ígéretekért, az állampolgárok szavazatainak megvásárlásáért, és azért, hogy több millióan alternatíva híján nem tudnak a pártok közül választani, ki a hibás. Nem éppen az egymással hadakozó politikusok, akik kampányidőszakban mindenfélét ígérnek, valódi programjukról viszont szinte semmit nem tudni? Várom a törvényt, ami a kampányidőszakban hazudó politikusokat tartja távol az állampolgároktól.

– Hegyi Erika –