Jegyzet: Tanácsadó

Akt.:
Jegyzet: Tanácsadó
Egymás után nyílnak az országban a pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák, ahol jogi, közgazdasági szakemberek segítik a panaszosokat eligazodni egyebek mellett a több tízoldalas banki szerződésekben. A cél, hogy kiküszöböljék az „asszimetrikus helyzeteket”, amikor is az egyik oldalon képzett szakértő csapat áll a pénzügyi folyamatokat kevéssé ismerő ügyféllel szemben. Szalóczi Katalin jegyzete

Jutnak eszembe eladósodott ismerőseim, közöttük kifejezetten pénzügyi képzettségű szakemberek, akik úgy adósodtak el svájci frankban, hogy nagyon is tisztában kellett legyenek annak kockázatával – csak éppen bíztak a szerencséjükban. Egyikük (aki hirtelen két nagy ingatlant vett és újított fel akkoriban) mondata máig fülembe cseng: „Hülye, aki nem él a lehetőséggel.”

Mint újságírónak sem egy önkormányzati (szintén diplomás) vezető magyarázta fölényesen anno: a hitelfelvétel nem valami ördögtől való rossz, sokkal inkább bevett pénzügyi gyakorlat. Ezek az önkormányzatok azóta szintén eladósodtak, s az állam segítéségre (újabb kölcsönökre?) szorulnak.

Máig hálás vagyok hajdani tanácsadómnak, nagyanyámnak, aki noha nem volt képzett pénzügyi téren, megtanított: „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.” A gazdaságnak, persze, a látszatát sem lehet kelteni általa, de legalább nyugodtan aludni igen.

– Szalóczi Katalin –