Szürke, de a béke szigete

Szürke, de a béke szigete
© Fotó: usatoday.com
„Rálőttek a rendőrök a pedagógus-szakszervezet tüntetőire…” Még mielőtt valaki „túlgondolná” a dolgot, közlöm, hogy az eset nem Magyarországon, hanem Mexikóban történt. Persze mindez nem teszi kevésbé elfogadhatatlannak a dolgot. Különösen, ha végigolvassuk a hírt, amelyből kiderül, hogy a mexikói kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanári szakszervezeti tagok csaptak össze rendőrökkel, és az összecsapásban három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten megsebesültek. Jön a megkönnyebbülés, hiszen ugyan a tüntetés akár nálunk is lehetett volna… Szaniszló Bálint jegyzete.

Ismerősöm mondta – és akkor még az előbb említett esetről nem is tudtunk –, milyen jó, hogy ilyen kis szürke országban élünk, mert hozzánk nem érnek el a nagypolitika erőszakosabb hullámai és a migráció igazi negatív fejleményei. És azt is feltételezhetjük, hogy nálunk nem torkollna emberi életeket kioltó összetűzésekbe a tanárok és a kormány közötti egyet nem értés az oktatás dolgait illetően.

Ilyen szempontból valóban a béke szigetének számítunk, bár azt már nem jelenteném ki, hogy problémák nincsenek mondjuk az oktatásban.

Szaniszló Bálint