Szuperfő

Akt.:
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Győztek az igenek Törökországban, ahol bevezetik az elnöki rendszert. A félholdasoknál eddig is Recep Tayyip Erdogan volt az államfő, aki egy találó megállapítás szerint most szuperfőt csináltatott magából. Innentől kezdve a kezében összpontosul minden hatalom, gyakorlatilag azt tesz, amit csak akar. Kolodzey Tamás jegyzete.

Ezt már bizonyította a népszavazás előtti kampányban: a diktatórikus hajlamokkal megáldott politikus – mivel minisztereit nem engedték az unión belül kampányolni – Angela Merkel német kancellár tiltakozása ellenére lefasisztázta Európát, az EU-t pedig a keresztes lovagok szövetségének nevezte.

A voksolás megosztotta a nyolcvanmilliós nemzetet, a fejlett nyugatot viszont egyesítette abból a szempontból, hogy a hangadó tisztségviselői a törökök ellen fordultak. Kijelentették, hogy a kiterebélyesedő tekintélyuralom, a halálbüntetés tervezett visszaállítása, az emberi jogok és a szólásszabadság megsértése miatt szó sem lehet Törökország uniós tagságáról, de még arról sem, hogy polgárai vízum nélkül utazhassanak a kontinentális szövetségbe. Vagyis lekerül a napirendről csatlakozásuk ügye, mire jöhet a válasz: a menekültügyi megállapodás felmondása, az Ázsiában tengődők útba indítása. Most úgy tűnik, hogy a fejlemények rossz irányt vesznek.

– Kolodzey Tamás –