Szokások és szabályok

Szokások és szabályok
Egy ország esetében a szabályok legmagasabb jogi fokon törvényekben testesülnek meg, vagy más alacsonyabb fokú jogszabályokban. De minden szabály mögött egyfajta társadalmi megegyezés áll. Szaniszló Bálint jegyzete.

Azaz az emberek többsége elfogadja azt, illetve az emberek többsége már korábban is úgy csinált valamit és ezen indíttatás alapján vált össztársadalmi szabállyá az adott dolog. Persze vannak olyan történelmi alapokon nyugvó alapszabályok, amelyek jelzőoszlopokként állnak és mederbe terelik a szokásokat. Valami ilyesmi játszódik le például a helyesírásunkban. A helyesírás a történelem során elhivatott nyelvújítók és a hétköznapi emberek nyelvhasználata nyomán alakul folyamatosan. Aztán időnként szabályokban testesülnek meg a nyelvhasználati szokások. Így lett harminc éve a nylonból nejlon, most pedig az e-mailből ímél.

A többségi szokások tehát történelem és szabályformáló erők. Társadalomtudósok azt jelezték előre, hogy a legújabb kori népvándorlás nyomán az évszázad közepére az iszlám vallásúak lesznek többségben Európában és ezáltal szokás és szabályformáló erővé válhatnak. És ezzel érdemes már most megbarátkozni.

– Szaniszló Bálint –
hirdetés


hirdet�s