Sziréna

Akt.:
Sziréna - illusztráció
Sziréna - illusztráció - © Fotó: gyermekrohamkocsi.hu
Jövőre több ágazatban folytatódik a béremelés: emelkedik a rendvédelmi dolgozók bére, s ígéret szerint kiemelt figyelmet fordítanak az egészségügyben dolgozókra: sok ezer ápoló és orvos számíthat magasabb fizetésreSzalóczi Katalin jegyzete.

És a mentők? Egyenruhafélét viselnek, pirosat, igaz, mosniuk maguknak kell, ha egy-egy részeg lehányja vagy ha véres lesz a sérülttől, akkor is. Nem egyszer vannak veszélynek kitéve, fizikainak és egészségügyinek egyaránt, csak épp korlátozottak a védekezés eszközei.

A mentődolgozók vezényelhetők is, rendvédelmi dolgozóknak mégsem nevezhetők… Halljuk a mentőautó szirénájának vijjogását, felkapjuk a fejünket, a gyomrunk görcsbe rándul. Alighanem életet mentenek. Az egészségügyi ellátás fontos szereplői ők (mentők vagy mentősök – vita tárgya, melyik a helyes/helytelen megnevezés), épp csak fizetésemeléskor nem esik róluk szó. Pedig sok esetben övék az elsődleges szerep, ennek ellenére oly kevés bérért dolgoznak, ami mellett a család megélhetéséért másod-, harmadállást kénytelenek vállalni.

2016 a családok és a béremelések éve! Hurrá! Lehet, be kellene kapcsolni a mentő­szirénákat?

– Szalóczi Katalin –