Szél ellen…

Akt.:
Nagy mesterei vagyunk mi magyarok a „szél ellen vizelésnek”. Szittya vérünkben van ez benne, hogy a nagy átlagnál jóval többször választunk olyan megoldást, amely a világtrenddel vagy a „nagy többség” akaratával ellentétes. Szaniszló Bálint jegyzete.

Persze benne lehet ebben annak a jó negyven esztendőnek a kényszeres visszafogottsága, amelyet a szocialista tábor fegyelmezett tagjaként töltöttünk el.

A szabadság elnyerése óta viszont folyamatosan szabadságharcot folytatunk, vagy nem nagyon figyelünk arra, mi van a világban. Ez az országos helyzet leképezhető megyei szintre is, azaz, mi, itt „borsodi gyerekek” igyekszünk folyamatosan szakadárként gondolkodni. Éppen ezért fogékonyabbak is vagyunk az ilyesmire. Hogy csak két aktualitást emlegessek, erős szándék kezdett körvonalazódni, hogy újra régi fényében tündökölhet a megyében a szénbányászat. Aztán jött a hír, hogy egyre kevésbé nyílnak meg a pénztárcák világszerte a környezetszennyező szenes dolgok iránt. Aztán jött az új diósgyőri miniacélmű terve, amikor kiderült, hogy voltaképpen nem sok az esélye, mivel a kínai dömpingáru miatt alacsonyak az acéltermékek árai és a még működő gyárak is küszködnek. Izgatottan figyelek, mi a következő ötlet…

– Szaniszló Bálint –