Szankciók

Vezetőhír, hogy bár kissé fanyalogva, de Donald Trump amerikai elnök aláírta a kongresszus mindkét háza által elsöprő többséggel megszavazott Oroszország, Irán és Észak-Korea elleni törvénycsomagot. Pap Gyula jegyzete.

A csomagban talán a legfontosabb elem az orosz energetikai szektort érintő szankció, melyet a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, az oroszok által cáfolt beavatkozással, valamint a Krím-félsziget bekebelezésével és Moszkva Szíriában játszott szerepével indokoltak a törvényhozók.

A döntés „szépséghibája”, hogy nemcsak az orosz felet érinti, hanem európai – német, francia, osztrák, holland – vállalatokat is, ugyanis pénzbüntetéssel sújthatják őket, ha orosz energetikai beruházásokban vesznek részt.

Nem is késlekedett az Európai Bizottság elnöke, jelezve, az EU megtorolja a büntetőintézkedéseket, ha érdeksérelmet szenvednek európai vállalatok.

A dolog érdekessége abban áll, hogy míg elvi síkon politikai hovatartozástól függetlenül az európai közösség többé-kevésbé egyetért az amerikai elmarasztalással, a gazdasági érdekek mégis felülírják a szívesen hangoztatott elveket.

Pap Gyula