Szankciók

Akt.:
Már minden nagyhatalom ellenzi Észak-Korea rakétakísérleteit és az ezekkel járó retorikát. A kommunista diktatúra folyamatosan fenyegeti a Koreai Köztársaságot, vagyis a félsziget déli részén fekvő (testvér)államot, Japánt és természetesen az Egyesült Államokat is. Kolodzey Tamás jegyzete.

Kim Dzsong Unból, a fiatal, a kedves és az aranyos vezérből senki nem kér, megfékezni azonban ugyancsak senki nem tudja. Így aztán nélkülözés ide, időnkénti éhínség oda, az atomprogram folytatódik, válaszként pedig jönnek az ENSZ büntetőintézkedései, ezekre viszont – nevetséges, de a „főnök” így mondta – ezerszeres bosszút forral Phenjan.
A legújabb szankciók megtiltják a hal és a tengeri étkek, továbbá az ólom, a szén, a vasérc és a vas kivitelét: a csomag dollárban számolva is milliárdos veszteséget jelent a rakoncátlankodó északiaknak.

Akiket az ment meg, hogy szárazföldi szomszédai között van Kína és Oroszország, így – kubai mintára – a „népköztársaság” nem vehető tengeri blokád alá. A status quo, azaz a fennálló (geopolitikai) állapot megváltoztatása pedig nem érdeke az említett nagyhatalmaknak, amelyek ugyan megszavazták a retorziót, de élénk kereskedelmi tevékenységükkel valójában életben tartják Észak-Koreát. A divatfodrászhoz járó Kim így ezután is azt ijesztget majd, akit csak akar.

Kolodzey Tamás0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s