Magyarország

2012.03.26. 15:46

Masat-1 - A műhold aktív stabilizátorának beindítására folynak előkészületek

  Budapest, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Változatlanul folynak az előkészületek a Masat-1 aktív stabilizátorának beindítására, a műhold mozgatására - tájékoztatta Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője hétfőn az MTI-t.

 

Budapest, 2012. március 26., hétfő (MTI) - Változatlanul folynak az előkészületek a Masat-1 aktív stabilizátorának beindítására, a műhold mozgatására - tájékoztatta Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője hétfőn az MTI-t.

Közlése szerint a műveletre esetleg a jövő héten, de lehet, hogy csak később kerül sor

A BME által készített kisméretű, egy kilogramm tömegű, kocka alakú pikoszatellit az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal február 13-án startolt a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából. Pályára állását követően a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat gyűjt, de a fedélzeten fél aktív mágneses stabilizáló rendszert is elhelyeztek, amelynek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

"Az az igazság, hogy halogatjuk, amíg lehet a stabilizátor beindítását, kihasználva, hogy szépen működik: jó a megvilágítás és szép felvételeket tudunk készíteni. A hasonló méretű műholdak sorában a Masat-1 készítette a legjobb felvételeket" - emelte ki Gschwindt András.

Mint elmondta, egyre több képet igyekeznek lehozni. Ezek segítenek abban is, hogy meggyőződjenek arról, miként áll a műhold. Amíg csak a stabilizátor passzív része működik, csak a déli féltekéről készít a Masat-1 felvételeket. A helyzet csak akkor változik, ha elindítják az aktív stabilizátort.

A műholdnál úgynevezett csendes periódusokat iktatnak be azért, hogy megnézzék, nem hat-e az adóberendezés a fedélzeti mérőeszközökre. "Ezt olyankor lehet megnézni, amikor mindent kikapcsolunk. Nincs kapcsolat, viszont az adatokat rögzítjük, ezek bekerülnek a memóriába, és amikor fölénk kerül a műhold, beindítjuk az adót, lekérjük az összegyűjtött adatokat" - magyarázta a docens.

Gschwindt András ismertetése szerint a Masat-1 jól érzi magát, a napelemekkel működő műhold pályájának egyre nagyobb részét tölti napfényben, a 102 percből már csupán húszat halad a Föld árnyékában. Az akkumulátor hőmérséklete 8-10 Celsius-fok.

"Nagyon kellemes a 10 Celsius-fok körüli hőmérséklete, ami azért is fontos, mert a kis műholdaknál legnagyobb valószínűséggel először az akkumulátor hibásodik meg. Az akkumulátor akkor fejezi be idő előtt az életét, ha nagyon lehűl vagy nagyon felmelegszik. Ez azt jelenti, hogy ha mi optimális hőmérsékletet tudunk biztosítani, akkor várhatóan nem az akkumulátoron fog múlni a műhold élettartama. A többi alkatrész szempontjából is kedvező ez a hőmérséklet. Egyre inkább bízunk abban, hogy bár közönséges alkatrészek felhasználásával épült a Masat-1, élettartama hosszabb lesz, mint reméltük - fogalmazott docens, aki szerint ez akár egy év is lehet. - Optimista vagyok, de ez új feladatokat is jelent. Amikor terveztük a földi állomás kiszolgálását, nem számítottunk egyéves működésre. A kollégáknak ez nagy terhelés, fel kell osztaniuk a feladatokat."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!