Helyi közélet

2010.07.22. 13:53

„Jogszerű a döntés, de nem racionális”

<p>Miskolc - Június 9-én adott ki az önkormányzat engedélyt egy, az ártérbe építendő új áruházra.</p>

Akkor, amikor a terület már vízben állt, Káli Sándor polgármester erre – illetve az áruházak építési engedélyére reagálva – ismertette: építési engedélyt a szakhatóságok engedélye nélkül nem lehet kiadni, de ha ezek megvannak, akkor az önkormányzat nem tagadhatja meg. Vajon igaza van-e a polgármesternek? A Miskolci Egyetem egyik jogászát kérdeztük volna, de azt mondta, nem nyilatkozik: „nem akar darázsfészekbe nyúlni.” Ezek után dr. Török Zsolt ügyvéd segítségét kértük, nézzen utána, valóban nincs-e vétójoga az önkormányzatnak. (Önkormányzati berkekből egyébként úgy tudjuk, véletlen műve, hogy épp akkor került az utolsó pecsét az engedélyre. Hosszú, egy éves folyamatról van szó, ennyi kellett ugyanis, míg minden engedélyt megszerzett az ártéren építkezni kívánó cég.)
 
Dr Török Zsolt elmondta, bár jogilag valóban alá kell írni a papírokat, ha minden szakhatósági engedéllyel rendelkezik a kérelmező, de meg lehetett volna találni az útját, hogy ne írják alá. Annyira komplex egy ilyen engedélyezési eljárás, hogy bőven lett volna lehetőség indokot keresni annak lassítására. Lehet határidőt hosszabbítani, vagy például egy korábbi szakhatósági engedélyt megfellebbezni, hiánypótlást elrendelni. De fel is lehetett volna függeszteni az eljárást éppen a valós helyzetre hivatkozva: víz van a területen, (később ügyészségi vizsgálatot is kezdeményeztek az ügyben), azaz várjank, míg tisztázódik a helyzet. Vagyis lehet, hogy jogszerűen járt el az önkormányzat, de nem racionálisan, fogalmazott a jogász.

- ÉM-HM -


A minisztérium első válasza

eszak | 2010.07.22 14:50
A térség árvízi biztonságához szükséges beavatkozásokat a helyi vízügyi igazgatóság hosszú távú árvízvédelmi fejlesztési terveikben már korábban meghatározták.
Megválaszol(hat)atlan kérdésekMódosítanák a terveket, ha a vizsgálat indokolná

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában