Jegyzet: Súlypont áthelyezés

Pap Gyula
Pap Gyula
Nincsenek kevesen sajnos azok, akik képletesen szólva „várják a defibrillátort”, mely újraélesztené a tervek szerint a magyar egészségügyet. Pap Gyula jegyzete

Látszott, hogy nagy a baj, krónikus tüneteket mutat az egész rendszer, de talán sokan – akik az egészségügyi intézményekből a gondos kezek, áldozatos munkát végző orvosok, ápolók sokszor emberfeletti munkájának köszönhetően gyógyultan távoztak – nem gondolták volna, hogy ilyen súlyos a helyzet. Van megoldás, vázolja fel a most nyilvánosságra került vitaanyag: többek között a súlypontok megszüntetése, egészségügyi fejlesztési centrumok létrehozása, progresszív ellátás. A nehézségekkel küzdő intézmények állami kézbe vétele talán kedvező esetenként a gazdálkodás szigorúbb kontrollja miatt. A központi források szűkössége miatt, végső megoldás biztosan nem, de könnyen lehet egy első lépés a „komoly szakmai befektető” megtalálásának útján.

Mindenki remél valamit az új rendszertől, de leginkább Ők, aki súlypontjukat csak egyik lábukról másikra tudják helyezni, miközben türelmetlenül várnak esetenként hetek, hónapok óta az egészségüket visszaadó műtétre, beavatkozásra.

– Pap Gyula –