Jegyzet: Sed non est pax

Jegyzet: Sed non est pax
Jegyzet: Sed non est pax - © Fotó: Getty Images
Háromnegyedszázad. Ennyi telt el a második világháború kitörése óta. Azóta túlvagyunk már újabb huszonnégy órán. Röpke, talán lényeges változásokat nem hozó pillanat a Föld és a rajta élők történelmében. Szaniszló Bálint jegyzete.

A hetvenöt év sokkalta több és sokkalta több dolog történt is ez idő alatt. Amikor kitört, még nem volt tudható, hogy világháború lesz, hogy meddig tart, nem volt sejthető a szörnyűségek sorozata, amit okozott. És az sem volt tudható, hogy mi is történik utána, hogy kellő tanulságul szolgál-e arra az emberiségnek, hogy ne kelljen a történelemkönyvekbe beleszerkeszteni majdan egy hármas sorszámot kapó világháborút. Eddig nem kellett.

Sed non est pax. Mégsincs béke. Ez jut eszembe az elmúlt hetvenöt éven gondolkodva. Úgy tűnik, az idő felejtést plántált az emberi fejek egy részébe. Mert a békeéveket minduntalan háborús fenyegetésű időszakok követték. Még egy a második világháború pusztítását is felülmúló rémveszéllyel, az atomháborúval fenyegetve. Ingatag egyensúlyi helyzetek jellemzik a világot. Egyre ingatagabbak. Ha nincs is világháború, de nem létezik lassan a Földnek olyan pontja, ahol ne harcolnának egymással embercsoportok vélt, vagy valós okok mentén… Mégsincs béke…

– Szaniszló Bálint –
hirdetés


hirdet�s