Reménytelen

Az idősebbek bizonyára ismerik Chrudinák Alajost. A Magyar Televízió hajdani külpolitikusa egyszer azt mondta, hogy soha nem lesz béke az olajfák alatt. Ezzel arra célzott, hogy az izraeliek és a palesztinok vallási–történelmi alapon képtelenek kezet fogni, ezért nagyon távol állnak attól, hogy jó szomszédi viszonyt alakítsanak ki egymással. Kolodzey Tamás jegyzete.

A viszályt nem tudta tompítani egyetlen amerikai elnök sem: most Donald Trump a soros, és borítékolhatjuk, hogy a kampányában megígért vállalásába – mely szerint normális légkört teremt majd az arab és a zsidó nemzetiségű lakosság között – bele fog bukni. Az elmúlt ötven évben szinte egyfolytában tanácskoznak a közel-keleti felek, akik a kibékíthetetlen konfliktusban rendre egymást vádolják, és számukra köztük senki nem tud igazságot szolgáltatni.

A vezető politikusok rettegnek kimondani, hogy ennek az „egyenletnek” nincs megoldása (vagyis a muzulmánok és a zsidók soha nem lesznek barátok), ezért ennek a szomorú ténynek a közlésével megbízták az USA első emberének vejét (!). A Fehér Házban tanácsadóként dolgozó Jared Kushner addig ment, hogy leszögezte: nincs megoldás a palesztin–izraeli békére. Sokat mond, hogy az elnök családtagjának szavait – elhangzásuk óta – még senki nem vonta vissza.

Kolodzey Tamás