Jegyzet: Recseg-ropog Európa

Akt.:
Illusztráció - Jegyzet: Recseg-ropog Európa | Fotó: atv.hu
Illusztráció - Jegyzet: Recseg-ropog Európa | Fotó: atv.hu
Mi lesz veled Európa? Mostanában sűrűn kérdezik ezt az újságok szalagcímei. Kérdezik ezt sokan ma is, az Európa Napon, azaz Európa nemzeti ünnepén. Sőt a bátrabbak úgy teszik föl a kérdést: Megbukik Európa? Hegyi Erika jegyzete

És miközben ma számos európai fővárosban ünnepségeket rendeznek, az öreg kontinens ezer sebből vérzik.

Csak egy kis ízelítő az elmúlt hetek történéseiből: Hollandiában megbukott, Csehországban a bukás szélén táncol a kormány, az európai pénzügyi válság elleni harcban fontos szerepet vállaló francia elnök csak második lett a választáson, és a németek is elkezdték büntetni a kormányzó pártokat. Korábban a válság söpörte el a spanyol, a görög és az olasz kormányt is. És mindezeken túl a válság leküzdésére bevezetett megszorításokat alig pár helyen lehet lenyomni az emberek torkán.

Az elemzők egyre azt találgatják, hogy alakul ezután a német-francia kapcsolat, hisz az uniót irányító két, gazdaságilag meghatározó ország egymáshoz való viszonya egyáltalán nem mellékes. Európa tehát recseg-ropog, a jóléti társadalmak sem bírták ki a pénzügyi-gazdasági válság próbáját, a jólétihez közelítők pedig egyenesen a gödör mélyén landoltak. Erőt próbáló feladat lesz a kiutat megtalálni. Reménykedjünk, hogy a jó irányba indulunk tovább!

Címkék: ,