Friss hírek

2009.01.12. 11:46

MDF: még kérdéses, ki lesz az új parlamenti frakciótag - csak a Pest megyei listáról lehet jelölni

<p>Továbbra sem tudni, ki váltja a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójában Boross Pétert. A volt miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról, de arról még nem döntött, pontosan mikortól. Boross Péter a 2006-os országgyűlési választásokon az MDF Pest megyei területi listájáról jutott be a parlamentbe, ezért a törvény szerint az utódját is erről a listáról kell jelölni. Hétfő este ülésezik a fővárosban a párt Pest megyei választmánya, és várhatóan itt választják majd ki a listáról azt a 2-3 embert, akit a megüresedő képviselői posztra ajánlanak.</p>

A választási törvény szerint 30 naptári napon belül kell új embert jelölni a mandátumra azután, hogy Boross Péter hivatalosan bejelenti lemondását. Utódot ebben az esetben csak az MDF 2006-os Pest megyei területi listájáról lehet választani, máshonnan nem. Az Országos Választási Iroda honlapján található archívum szerint ezen a listán 30 ember szerepel. Boross Péter után Csáky András következik, aki szintén tagja az MDF-frakciónak. Harmadik Bíró Benjamin, majd Tóth Imre, Török Gábor és Dragon Pál következik. Úgy tudni: a 30 személyből ketten időközben elhunytak. A törvény szerint az utód kiválasztása szempontjából mindegy, ki hányadik helyen szerepel a listán, lényeg az, hogy rajta legyen.

Az MDF Pest megyei választmánya várhatóan hétfői ülésén választ ki 2-3 embert a felsorolásból, akiket a párt elnökségének ajánl majd. Az elnökség határozati javaslatot fogalmaz meg az országos választmánynak a jelölttel kapcsolatban, és a végső döntést ez a testület hozza meg a párton belül - tudta meg a Független Hírügynökség Dragon Páltól, a Pest megyei választmány elnökétől. Az új képviselő a mandátumvizsgálat után teheti majd le esküjét.

Boross Péter személyes döntése lesz az, hogy pontosan mikor kíván távozni a parlamentből. Úgy tudni: ezt a döntést a héten meghozza. Ha esetleg 30 napon belül nem jelölnének senkit a helyére, akkor a képviselői mandátum betöltetlen maradna, vagyis más párthoz nem kerülne át.

Az MDF Dézsi Mihályt akarta indítani a ferencvárosi időközi országgyűlési képviselőválasztáson, de végül két másik jelölttel együtt kizárta őt a kerületi választási bizottság, mert az indoklás szerint kopogtatócédulái nagy része hamis volt. Dézsi Mihály hétfőn a Független Hírügynökségnek azt mondta: fel sem merült, hogy esetleg őt delegálják Boross Péter helyére, mivel ez ellentétes lenne a törvénnyel. Ő nem szerepel ugyanis a 2006-os Pest megyei listán, sőt, az előző választások idején még köztisztviselőként dolgozott.

Boross Péter szombati sajtótájékoztatóján életkorával és egészségügyi állapotával indokolta lemondását, valamint azzal, hogy az Országgyűlés szerinte most nem a törvényhozás színtere, hanem a terméketlen politikai küzdelmeké. Cáfolta, hogy a párton belüli személyi viták miatt távozna, illetve megerősítette: az MDF-ben tovább dolgozik, tanácsaival segíti a pártot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!