Pénzügyek

Akt.:
A városi fiatalok 23 százaléka tájékozott pénzügyekben, ez az arány az aktív dolgozók körében 28 százalék, míg a diákok között 12 százalék – derül ki a K&H első negyedéves, a 19–29 éves fiatalok elégedettségét mérő jólétiindex-felméréséből. Szalóczi Katalin jegyzete.

A fiatalok elsősorban az online bankolással vannak tisztában, a hitelekről és a biztosításokról közepesen, a megtakarítási és befektetési termékekről egyáltalán nem tájékozottak.

Így gondolhatta ezt a Pénziránytű Alapítvány is, amely egy új, akkreditált tankönyvvel rukkolt elő, s amelynek elterjesztésétől, alkalmazásától áttörést remélnek a pénzügyi kultúra iskolai fejlesztésében. „Az Iránytű a Pénzügyekhez” tankönyv létrehozói azzal a reménnyel bocsátják útjára a tankönyvet, hogy azt a diákok szülei is kézbe veszik és haszonnal forgatják. A baj csak az, hogy azt és a hozzá tartozó kiegészítőket a 9–10. évfolyamos diákoknak szánják. Ugyanis az említett felmérés szerint a válaszadók 61 százaléka úgy véli, hogy a pénzügyek kezelésének megtanítása a szülők és az iskola közös felelőssége, 64 százalékuk szerint a pénzügyi oktatást pedig már az általános iskolában el kellene kezdeni. A megkérdezett fiatalok 63 százaléka azonban arról számolt be, hogy semmilyen pénzügyi ismeretet nem tanult általános iskolában.

-Szalóczi Katalin-