Öszvér

Akt.:
Öszvér
A tudományos-fantasztikus irodalom klasszikusa, Isaac Asimov trilógiának indult, aztán tucatnyi folytatást megélt Alapítvány című könyvfolyamában az emberiség életét galaktikus méretekben, bolygók ezrein képzeli el és ebben az „ép ésszel” nehezen átfogható megamilliőben vet fel örök érvényű problémákat. Szaniszló Bálint jegyzete.

Pszichohistorikus elmélete szerint az emberiség jövőbeni tettei matematikai, szociológiai, pszichológiai módszerekkel előre jelezhetők, sőt helyes vagy helytelen irányba befolyásolhatók. A lényeg, minél nagyobb mennyiségű ember tettei alakíthatók és semmiképpen sem szabad tudnia az embernek, emberiségnek az alakításról.

Asimov művében az Alapítvány tudósainak célja, hogy a galaktikus méretű, arisztokratikus, haldokló birodalmat a legkisebb sérülések árán kivezesse a válságidőszakból. Nem ártana a jelenlegi „földi” emberiségnek sem egy ilyen Alapítvány, amelynek azonban voltak olyan képességű ellenfelei, akik mindent megtettek, hogy ne a többség által preferált megoldások szerint alakuljon a sors. Az egyik ilyen volt az Öszvér, aki csaknem csődbe vitte az egész Alapítványt. A jelen kornak is megvannak a maga „öszvérei”, de nem biztos, hogy a jelen „alapítványa” elegendő ellenerőt jelent megfékezésére.

– Szaniszló Bálint –