Jegyzet: Összeborulás

Jegyzet: Összeborulás
Elemzők szerint, ha másban nem is, abban nagy az egyetértés az IMF és hazánk között, hogy a bürokráciát le kell építeni. Barak Beáta jegyzete.

Most mindannyian a hétköznapi értelemben vett negatív jelenségre, az ügyintézés lassú és bonyolult módjára gondolunk, holott a weberi elmélet szerinti hatékonyan működő szervezeti formát fogják karcsúsítani. Előfordulhat, hogy most többen vannak a hivatalokban, mint kellene; s az is érthető, ha a kormány egy időre úgy dönt, a pénzfaló önkormányzatok jóllaktak, viszont a rémálom is közel jár tömeges elbocsátások formájában.

Az átalakulás egyik formája a közszolgák kettéválasztása lesz városi és járási ügyintézőkké. Jó esetben ők legfeljebb csak egy szobával költöznek arrébb, sőt, a legoptimistább „becslések” szerint előfordulhat, hogy még többen lesznek, mire eljön a létszámcsökkentést jósoló változás.

Bízzunk benne, hogy a zűrzavar elkerül bennünket, a bürokrácia pedig útjelző tábláiról, nem pedig bonyolítóitól lesz híres, és az összeborulás majdan a nemzetközi valutaalappal való egymásra találásunkat fogja csak jelenteni.

– Barak Beáta –