Önkéntesek

Sokan ismerik az Európai Unió Erasmus programját, amely segítségével egy sze­mesztert lehet külföldi egyetemen hallgatni. Pap Gyula jegyzete.

Miközben – több okból – felerősödtek az EU-ellenes hangok, ritkában esik szó azokról az előnyökről, amelyeket a szövetség például a magyar fiataloknak nyújt. Talán kevésbé ismert, hogy a több hasonló kezdeményezése közül az egyikkel 17 és 30 éves kora között bárki végezhet önkéntes munkát egy másik uniós országban. Támogatják a szállást, az étkezést, az utazás nagy részét és még némi zsebpénzt is kapnak. A diákoknak ez lehet az első munkatapasztalata, ráadásul az adott idegen nyelvet is lehet gyakorolni.

A programok nem titkolt célja szerint befektetni igyekeznek a fiatalokba, akik ezáltal a hazai munkaerőpiacon is könnyebben találnak hasznos munkát, hiszen, ha pontosak az egyik legutóbbi uniós felmérés adatai, a munkaadók kétharmada előnyben részesíti a külföldi tapasztalattal is rendelkező jelentkezőt.

A program kihasználásánál korlátot jelenthet a gyengébb nyelvismeret, hiszen a részvételhez szükség van alapszintű nyelvtudásra, és ha ezt nem biztosítja megfelelően a nemzeti oktatási rendszer, eleve sokan – főként a hátrányos helyzetűek – elesnek a lehetőségtől.

– Pap Gyula –