Ők játsszák

Próbálom összeszámolni, hogy hány ismerősöm él vagy élt kinn Angliában, de húsznál abbahagyom. Nem véletlenül mondják, hogy London Magyarország harmadik legnagyobb városa: miskolcnyi népességű hazánkfia lakik a brit fővárosban. Hajdu Mariann jegyzete.

Nem csoda, ha minket is érdekel, hogyan döntenek a britek, kilépnek-e az unióból vagy maradnak. A népszavazás napján írom ezeket a sorokat, amikor a hírek szerint fej-fej mellett vannak a maradás- és a távozáspártiak.

Olvasgatom a kommenteket a neten – nyilván ezt teszik most sokan – a véleményekből inkább a bizonytalanság árad, még nem látni, pontosan mivel járna, ha nem lenne tovább az EU tagja Nagy-Britannia. A kinn dolgozó magyarok valószínű maradhatnak, bár az is tény, hogy a tovább erősödő idegengyűlöletet a bőrükön éreznék. Az uniót erősen megrengetné a döntés, a mi gazdaságunk is megsínylené a történteket, bár mondják, ha a maradáspártiak győznek, akkor is. És az is kérdéses, hogy nem generálnának-e újabb népszavazásokat a történtek, azaz nem szeretnének-e mások is távozni: az unió nagyon sokat gyengült az utóbbi években.

Most még nem látjuk át – a brit polgárok játsszák ezt a meccset, ha a mi bőrünkre is megy –, most csak várakozni tudunk. Délelőtt leszünk (valamivel már) okosabbak.

– Hajdu Mariann –