Nőnapi

Akt.:
Nőnapi
Olvasom egy nemzetközi élelmiszer-feldolgozó séfjének gondolatait: „A nemzetközi nőnap egy igazi kedveskedős nap… Tapasztalatból mondhatom, egy saját készítésű finomsággal mindig nyert ügye van egy férfinak” – s ( természetesen a cég termékeiből) könnyen elkészítő recepteket ajánl. Szalóczi Katalin jegyzete.

A virágosok virágokat, a parfümösök parfümöket, az ékszerészek ékszereket, a vendéglátók pedig állítják, egy éttermi vacsoránál nagyobb örömet aligha szerezhetnek a férfiak párjuknak. Hiába, a fogyasztói társadalom minden ünnepet maga alá gyűr.

Csakhogy a nemzetközi nőnap eredetileg munkásmozgalmi indíttatású, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. Bánná a csoda, hogy az idők folyamán kedveskedős nappá lett, ha közben az eredeti okok megszűntek volna. Ám tudjuk, sok helyütt ugyanazon munkakörökben, ugyanazon cégeknél is jellemzően magasabb fizetést kapnak a férfiak Magyarországon is. Durvább példákért sem kell messzire menni: vasárnap több százan gyűltek össze Isztambul központjában, hogy felvonuljanak a nemzetközi nőnap alkalmából, felhívva a figyelmet a török nők rossz helyzetére, a nemek közötti egyenlőtlenségre. A menetre gumilövedékeket lőtt a készenléti rendőrség…

– Szalóczi Katalin –