Friss hírek

2009.08.25. 13:01

A kenguru az országút réme Ausztráliában

<p>Ausztráliában egy tanulmány is kimutatta azt, amit az autósok már régóta gyanítottak, hogy az országutakon minden állat közül a kenguru jelenti a legnagyobb veszélyt. A kenguruk és kisebb rokonaik, a wallabik hírhedtek arról, hogy az országutakon az autó elé ugranak, veszélybe sodorva ezzel nemcsak a saját, hanem az autósok életét is.</p>

Egy kedden közzétett tanulmány szerint Ausztrália Új Dél-Wales államában az állatok okozta sérüléses országúti balesetek 40 százalékában a kenguru a ludas. A halálos kimenetelû baleseteknek pedig 60 százalékát okozzák az ugráló erszényesek.

Az adatok szerint a kenguruk több veszélyt okoznak, mint a kutyák, a birkák vagy a lovak.
Az olyan baleseteknek, amelyekben az autó elõször egy állattal ütközik, majd emiatt fának vagy kerítésnek hajt, túlnyomórészt kenguru az oka.

A tanulmány kimutatta, hogy 1996. és 2006. között csaknem 2.100 balesetet okoztak kenguruk, és ez 13 emberéletet követelt. A legtöbb ilyen baleset szürkület és napkelte között történik, amikor a kenguruk táplálékot keresnek. Az ütközések sokkal gyakoribbak a hideg hónapokban és hétvégeken.

A kutatás szerint a tényleges adatok sokkal magasabbak lehetnek, mivel az eseteknek csak töredékét jelentik a rendõrségnek.

A valóságban olyan gyakoriak a kengurukkal való ütközések, hogy Ausztráliában sok farmer és vidéki autós külön "kenguruhárítót" szereltet a kocsijára, hogy ne sérüljön a karoszéria.

Mások meg magas frekvenciájú hangjelzést kiadó síppal, "kenguruijesztõvel" próbálják elkergetni az útból az erszényeseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!