Friss hírek

2009.09.23. 05:11

Bajnai: Jelentõs bejelentések az ENSZ-klímacsúcson

<p>Jelentõs bejelentések történtek az ENSZ New York-i Klímacsúcsán kedden, amelyek közelebb visznek a kiotói egyezmény decemberi, koppenhágai meghosszabbításához - mondta a tanácskozás után a Független Hírügynökségnek Bajnai Gordon. A kormányfõ hozzátette: Magyarország jelenleg 30 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsát ki, mint a rendszerváltás idején, ám a valódi siker érdekében a legnagyobb államoknak szembe kell menniük az ipari lobbival.</p>

A világ ipari szennyezésének legnagyobb részét 5-6 ország adja, amelyek közül kedden többen is bejelentették, hogy csökkentik károsanyag-kibocsátásukat - mondta kedden New Yorkban a Független Hírügynökségnek a magyar kormányfõ, miután részt vett az ENSZ Klímacsúcsán. Bajnai Gordon kiemelte a japán miniszterelnök bejelentését, amely szerint a szigetország 2020-ra egynegyedével csökkenti szennyezõanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A magyar miniszterelnök szerint ezek a vállalások "közelebb visznek ahhoz, hogy a koppenhágai csúcson megállapodjunk abban, hogyan mentsük meg a bolygót a kezelhetetlen felmelegedéstõl". Bajnai Gordon úgy véli, hogy keményen szembe kell menni az ipari érdekcsoportokkal annak érdekében, hogy a világ élhetõ hely legyen 20-30 év múlva is. Magyarország az Egyesült Államoktól konkrét vállalásokat vár annak érdekében, hogy sikeres lehessen a koppenhágai klímacsúcs - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Bajnai Gordon kedden délután ellátogatott a New York-i tõzsdére, ahol tárgyalt Duncan L. Niederauer-rel a börze elnökével. A kereskedést, helyi idõ szerint kedden délután 4 órakor a magyar kormányfõ zárta le. Bajnai Gordon a tõzsde épületében találkozott Václav Klaus cseh kormányfõvel is.

Bajnai Gordon szerdán részt vesz az ENSZ 64. Közgyûlése általános vitájának megnyitóján, majd beszédet mond a Columbia Egyetemen. A magyar kormányfõ magyar idõ szerint csütörtök hajnalban találkozik Barack Obamával az Egyesült Államok elnökével, aki a Metropolitan Múzeumban tart fogadást az ENSZ Közgyûlés miatt New Yorkba érkezett állam- és kormányfõk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!