Friss hírek

2009.09.22. 08:30

Befagyasztotta Moszkva az Európai Unió határaihoz tervezett rakéták telepítési programját

<p>Befagyasztotta saját rakétatelepítési tervét az Európai Unió határainál Oroszország. Ezt pénteken közölték orosz katonai források. A döntés összefügghet azzal, hogy csökkent a feszültség Oroszország és az Egyesült Államok között, miután az amerikai elnök ejtette a Lengyelországba és Csehországba tervezett rakétavédelmi pajzs tervét.</p>

Elõzõleg Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ tisztességesnek és bátornak nevezte Obama döntését, és reményét fejezte ki, hogy mostantól javulnak az orosz-amerikai kapcsolatok. Az Interfax orosz hírügynökség közlése szerint Iskander típusú rövid hatótávolságú rakétákat akart telepíteni az orosz vezetés a kalinyingrádi körzetbe, és ezt adta most fel válaszul Obama döntésére.

Oroszország hevesen ellenezte az elõzõ amerikai elnök, George Bush által 2007-ben felvázolt tervet elfogórakéták lengyelországi és ezekhez tartózó radarrendszer csehországi telepítésére. Obama döntésére reagálva orosz katonai források közölték: "vitán felül, nem lehetett figyelmen kívül hagyni az amerikai elnök elhatározását".

Az orosz katonai források szerint a kalinyingrádi terv befagyasztása után, biztos ejti az orosz vezetés az egész tervet, amit tavaly novemberben jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A terv része volt, atombombák szállítására képes Tu 22-es stratégia bombázok telepítése is Kalinyingrád körzetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!