A spájzban vannak

Akt.:
A spájzban vannak
Jó ideje rebesgetik, számos híradás foglalkozik vele, hogy bár az úgynevezett hidegháborút lefújták, a modern technika, az újabb információs csatornák bevetésével korántsem fejeződött be az orosz állam maradékának térnyerését, de leginkább a zavarkeltést, dezinformálást szolgáló akciók sora. Pap Gyula jegyzete.

Talán mindenki találkozott már az internetes kommunikációban az úgynevezett forró témákba, chatekbe betolakodó trollokkal, akik többnyire csapatokban „támadnak”, de gyakori az agresszív, vitát gerjesztő kérdésfelvetés és a közös jellemző az említett irányba mutató vélemény-vektor.

Komplett nyugatinak álcázott hírügynökség, százas nagyságrendű weboldal hinti a tömegében ostoba, csak a figyelem szórását, elterelését célzó videókat, írásokat, tévinformációkat.

Nehéz – bár sok esetben rövid úton kiderül a turpisság – százszázalékos biztonsággal kiszűrni ezeket, megtalálni a mozgatórugókat. Különösen akkor, ha a hazai ilyen-olyan propagandagépezetek is gyakran élnek a hangulat­keltés ezen eszközével.

Így aztán nem könnyű eldönteni, hogy egy-egy projekt a korábbi nagy testvér műve, saját kútfőből fakad vagy esetleg a kettő együtt.

Pap Gyula
hirdetés
hirdet�s