Jegyzet: Nem vagyunk ott

Jegyzet: Nem vagyunk ott
A legtöbb magyar fiatal csak álmodozhat arról, hogy a világ legjobb egyetemeire bekerüljön és ott tanulhasson. Hegyi Erika jegyzete

Így aztán sokan nem is álmodoznak róla, megelégszenek a hazai felsőoktatással. Magyar egyetem ugyanis nem jutott be a világ egyetemeit rangsoroló, legfrissebb lista első 200 helyére.

Hazánkban is gyakran készülnek oktatási intézményekről különböző rangsorok, és azok elemezgetésekor gyakran tapasztaljuk, hogy nem szabad túlértékelni a mostanihoz hasonló összehasonlításokat. Mert mitől produkál egy intézmény kiváló eredményt?  Legtöbbször attól, hogy oda sokan jelentkeznek, tehát van lehetőség arra, hogy a legjobbakat vegyék föl. Ezeket a legjobbakat aztán könnyű motiválni és a legrangosabb versenyekre eljuttatni, kutatásokba bevonni, diplomaszerzésük után pedig valószínűleg a legjobb munkahelyek várják őket. Ha viszont azt mérnék, hogy a fiatalok milyen tudással mennek be az egyetemre, és ahhoz képest milyennel jönnek ki, lehet, hogy merőben más eredményt kapnánk. Mert egy kisfaluból érkező, szegény család gyermekét ugyanolyan dicsőség eljuttatni a diplomáig, mint mondjuk az egyetemet végzett szülők gyermekét a világhírig.

 

 0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s