Nélkülözés, adakozás

Akt.:
Nélkülözés, adakozás
Az év végi szeretet ünnepe előtt se szeri, se száma az adakozós programoknak. Gyűjtünk ruhákat, tartós élelmiszert, osztunk meleg teát, – ahol ezt meg lehet valósítani – meleg ételt is a rászorulóknak. Szaniszló Bálint jegyzete.

A ránk törő szeretethullámon túl ilyenkor a hideg évszak adta kényszer is inspirálólag hat az adakozókedvünkre. Ilyenkor még a cégek is jobban kinyitják képzeletbeli pénztárcájukat és – már sejtve az év végi zárás mérlegét – könnyebben áldoznak a „szociális háló” oltárán. Sajnos nagyon sokak számára ezzel kezdődött el és ezzel is fejeződik be az adott naptári évre tervezett jótékonykodás.

Pedig a rászorulók, hajléktalanok, rossz körülmények között csak forintokból élők nemcsak decemberben nélkülöznek, hanem – valószínűleg – az esztendő majd’ minden napján. Igaz, nyáron legalább a fűtésre nincs gond, jó esetben. Ilyenkor, decemberben viszont özönlenek rájuk az adományok, elönti őket a karitativitás minden formája. Jobb lenne talán, ha ez az adakozási kedv elosztódna – ha nem is egész évre – a nélkülözés kritikusabb téli hónapjaira. Ha volna valami rendező elv, amely a nélkülözést és az adakozást közös mederbe terelné.

-Szaniszló Bálint-