Mutyi

Illusztráció - Elegük van a fiataloknak a korrupcióból
Illusztráció - Elegük van a fiataloknak a korrupcióból - © Fotó: mno.hu
Elegük van a fiataloknak a korrupcióból, derült ki a Transparency International felméréséből. A megkérdezettek úgy vélekedtek, hogy a politikában, de az országban mindenütt erősen tapasztalható az aggasztó jelenség. Hegyi Erika jegyzete.

Mivel fiatalokról van szó (18 és 29 év közöttiek), arra tudok csak gondolni, hogy csekély élettapasztalat is elegendő ahhoz, hogy fiaink és lányaink megállapítsák, nem éppen becsületességükről híresek a magyar emberek. Valószínűleg feltűnt nekik, hogy némelyik osztálytársuk erősen protekciógyanús. Vagy hogy az iskola alapítványának sokat fizető papa csemetéje akadály nélkül jut be a jó nevű iskolákba. Aztán ott vannak az állítólag pénzért vásárolt egyetemi osztályzatok, diplomák és nyelvvizsga-bizonyítványok.

A fiatalok szülei pedig valószínűleg meséltek arról, hogy lehet néhány év alatt bekerülni a milliárdosok klubjába, amikor ez egy tisztességesen dolgozó, magyar embernek egy egész életen át nem sikerülhet. Hogyan lehet olcsó ingatlanokhoz jutni, zsíros állásokat szerezni, sokat hozó állami megrendelések nyertese lenni.

A fiatalok 84 százaléka kijelentette, nem szabad beletörődni a kialakult helyzetbe. Se nekik, se nekünk.

Hegyi Erika