Jegyzet: Mozgalom az elnökért

Jegyzet: Mozgalom az elnökért
Egész mozgalom alakult az utóbbi napokban Sólyom László köztársasági elnök újraválasztása érdekében. A mozgalom tagjai között a társadalom szinte minden csoportjából találunk képviselőket: értelmiségieket, gazdákat, politikusokat, művészeket, nyugdíjasokat, de még diákokat is. Hegyi Erika jegyzete

A kezdeményezők, azonkívül, hogy egyre több támogatót állítanak maguk mellé, az államfő számtalan kiváló tulajdonságát igyekeznek hangsúlyozni. Például, hogy Sólyom Lászlót a „politikai erkölcs iránytűje”, „Európa egyetlen zöld elnöke”, és hogy „azok közé tartozik, akiknek tudományos és közéleti életműve kifejezetten egybeforrt a jogállami forradalommal és a védendő köztársasággal”.

Csakhogy, egyáltalán nem biztos, hogy megannyi kiváló tulajdonsága ellenére újra elfoglalhatja az államfői posztot Sólyom László. A Fidesznek ugyanis nem érdeke, hogy olyan köztársasági elnök vigyázza a magyar államot, aki személyi kérdésekben nem kérdezi meg a pártok véleményét, aki számtalanszor küldött vissza törvényeket a parlamentnek vagy az Alkotmánybíróságnak, és nem egyszer keveredett kisebb fajta diplomáciai botrányba. Az államfő megválasztásának a feltétele a kétharmados többség. Tehát a döntés a Fidesz kezében van.