Nagyvilág

2011.09.05. 15:14

Magyarul hirdeti előadásait egy olasz cirkusz Észak-Szlovákiában

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. szeptember 5., hétfő (MTI) - Magyar nyelvű plakátokkal hirdeti előadásait Szlovákia északi, szlovákok lakta régióiban egy olasz cirkuszi társulat.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2011. szeptember 5., hétfő (MTI) - Magyar nyelvű plakátokkal hirdeti előadásait Szlovákia északi, szlovákok lakta régióiban egy olasz cirkuszi társulat. 

A Circo Medrano társulat eredetileg Magyarországon akart turnézni, arra készültek a magyar nyelvű plakátok. Most ezekkel a rövid szlovák felirattal - az előadások idejével és helyével - kiegészített magyar nyelvű plakátokkal csalogatják az embereket előadásaikra. Figyelmetlenségüket hivatalosan időhiánnyal magyarázzák.

"A szlovák nyelvű plakátok elkészítésére már nem volt idő" - nyilatkozta Andrea Celeriková, a társulat szlovákiai szóvivője. Hozzátette: a Circo Medrano semmiképpen sem kívánt senkit provokálni, mindössze figyelmetlenségről van szó. Az olaszoknak ez a "nyelvi probléma" állítólag az eszükbe sem jutott.

Bár az olaszok turnéja már néhány hete tart - egyebek között Poprádon és Zsolnán is felléptek - eddig senkit sem zavart a magyar nyelvű plakát. A szlovákok kulturális központjának számító Túrócszentmártonban - ahol szeptemberben lép fel a társulat - azonban észrevették. Néhányan a plakátok eltávolítását követelték, s egy lakos levélben hivatalos panaszt is emelt a városi hivatalban. A polgármester azonban kijelentette, hogy az üggyel nem kíván foglalkozni.

"Az államnyelvről szóló törvény ilyen ügyekben semmiféle kötelezettséget, sem jogokat nem ír számunkra elő" - állítja Andrej Hrnciar.

A város lakosságának többsége szintén nemigen foglalkozik az üggyel.

"Ha Szlovákiában vagyunk, akkor a meghívót szlovákra is le kellett volna fordítani" - mondta egy utcán megszólított középkorú férfi. "A cirkusz érdekel, az előadásra elmegyünk. A nagymamánk tud magyarul, ha szükség lesz tolmácsolásra, akkor majd tolmácsol" - válaszolta egy fiatalasszony. "Az olaszok biztos nem tudják, hol vannak" - vélekedett egy idősebb nő.

A kulturális minisztérium, amelyet szintén értesítettek, a túrócszentmártoni polgármesterhez hasonlóan "kuriózumként" kezeli a dolgot, s nem tervez semmiféle lépést.

A Circo Medrano menedzsmentje az újságírókat úgy tájékoztatta: a szlovákiai turnéval elégedettek, s azt tervezik, hogy jövőre is eljönnek. Akkor azonban már szlovák nyelvű plakátokat is nyomtatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!