Mi lesz?

Akt.:
Mi lesz?
És még ők akarnak az unió tagjai lenni? – ez ismerősöm első reakciója, amikor halljuk a híreket a törökországi puccsról. Igen, tőlük várja Európa, hogy megvédje a menekültektől, igaz, ők cserébe a vízumkötelesség eltörlését kérnék, meg majd az uniós tagságot. Kérdés, hogy ezután hogyan tovább. Hajdu Mariann jegyzete.

Erdogan elnökről eddig is megoszlottak a vélemények. Sokan méltatják vezetői erényeit, de a másik oldal az emberi jogok korlátozása miatt, a korrupciós botrányok, a sajtó jogainak sárba tiprása miatt bírálja. Most pedig a történtek miatt elkezdődik a pucckísérletet végrehajtók megbüntetése – már másnap tömeges méretű letartóztatások kezdődtek, elhangzott, a halálbüntetés visszaállítása sem elképzelhetetlen.

Hogy mit szól ehhez Európa? Első reakcióként kiáll Erdogan mellett, nem is tehet mást. A katonai puccsok minden körülmények között elítélendők (még ha ez nem is példa nélküli Törökországban), és Erdogánt demokratikus úton választották meg anno. Azért vannak, akik kiosztják most a török elnököt, aggodalmaskodnak a most bejelentett tisztogatások miatt, megnehezítenék Törökország számára céljuk megvalósítását, hogy az unió tagjai legyenek. Megnehezítenék. Kérdés viszont, hogy mennyire nagy Európa félelme a migránsoktól.

– Hajdu Mariann –