Mentős

Akt.:
Mentős
Nagy sokára, nagy csúszással újabb mentőállomásokat adtak át, csak megyénkben egy héten belül kettő újat, s egy felújítottat. Az egyikben magam is jártam, s nem győztem tátani a szám a tágasságon, a fekete-fehér öltözőn, a számos raktáron, de legfőképp a tulajdonképpen funkciótlan, ám gázzal(!) fűtendő holttereken. Szalóczi Katalin jegyzete.

Sejthető persze, hogy az uniós támogatás feltételéül számos uniós előírásnak is meg kellett felelni, bizonyára előírás volt a sok négyzetméter és légköbméter. Na de uniós elvárás volna a primer energiaforrások pazarlása?! Ráadásul az uniós projekt során megvalósult létesítményt ebben a formában évekig fenn is kell tartani! Márpedig elég nehéz elképzelni az eddigi tapasztalatok alapján, hogy az egészségügy központi forrásait jelentősen megnövelnék. Megoldást az jelenthet, ha az adott keretből oly módon igyekeznek kijönni, hogy a már korábban felépült állomások fenntartásán spórolnak. Valószínűleg nem véletlen, hogy van olyan, a pár éve még két gépkocsisként átadott, a környező települések önkormányzati segítségével megvalósult állomáson régóta csak egy mentőautó működik. S az is hány éves?!

Az új mentőállomásokon láthatjuk, hogy kellene kinézniük „uniós szemmel” egy mentőállomásnak. Sok másik állomáson néznek is, mint a moziban…

– Szalóczi Katalin –