Jegyzet: Menekülőre fogva

Jegyzet: Menekülőre fogva
© Fotó: Getty Images
Aránylag kevés, amúgy épeszű ember van, aki úgy gondolná, Magyarország mai állapotában, a minden propaganda ellenére súlyos foglalkoztatási/megélhetési helyzetben szükségünk lenne mondjuk nyugat-európai léptékű bevándorlóhullámra. Ezt külön hangsúlyozni, a napi politika zászlajára tűzni a populizmusnak egy olyan újabb egyéni csúcsa, amelynél úgy látszik, hiába a remény, hogy „ennél nincs tovább”. Pap Gyula jegyzete.

Ugyanakkor vannak bizonyos európai közös alapelvek, amelyeket „illik” betartani, például az egyik ilyen, hogy a közös gondokra közös megoldást kell kidolgozni. A kontinensnyi problémára bezárt fülekkel reagálni, bombasztikus kijelentésekkel operálni nem erősíti – a minden ellenkező híresztelés ellenére szükségszerű – összetartozás érzését. A manipuláló szándék világos, csak már gyakran azt nehéz kitalálni, hogy most éppen mi helyett kellene, hogy az állami hangszórókból üvöltő elterelésről folyjon a közbeszéd.

Apropó, ma – amikor a hírek szerint az EP ülés témái között hazánk helyzete is szerepel – érdemes megjegyezni, hogy még véletlenül sem azok a sokat emlegetett magyar „kis­emberek” kerülnek szóba.

– Pap Gyula –

Címkék: ,