Jegyzet: Lőttek…

Akt.:
Az áldozatokra emlékeznek a népszerű üdülőhely, Sousse tengerpartjánál
Az áldozatokra emlékeznek a népszerű üdülőhely, Sousse tengerpartjánál - © Fotó: Getty Images
“Szörnyű rágondolni: tavaly ugyanott nyaraltunk Tunéziában, ahol most a mészárlás történt. Látni a fürdőruhás halottakat azon a tengerparton, ahol mi is heverésztünk”, fogadott hétfőn reggel a kolléganőm. Kolléganőm még hozzátette: pedig tervezte, hogy egyszer még visszamegy ugyanoda. Szalóczi Katalin jegyzete.

Hát ennek lőttek. Mint ahogy sokak idei nyaralásának is. Nemcsak azokra gondolok, akik már befizettek egy tunéziai üdülésre. Vannak, akik a kevésbé veszélyesnek titulált országokba is félve indulnak el, mondván: ha már van az az egy hét szabadság, amit gondtalanul szeretnék eltölteni, akkor ne azon kelljen izgulnom, hogy a fiamat viszontlátom-e, ha elmegy a mosdóba…

Ezzel persze lőttek Tunéziának is (hasonlóan járt korábban Egyiptom), ahol jószerivel a turizmus tartja el az országot, az ország lakóinak többsége abból él, hogy a hozzájuk érkezők felhőtlen pihenését szolgálják. Akinek nincs munkája, azt akár az utcáról is elviszik katonának. S lám, hiába az erős katonaság, a terrorcselekmény akkor is megtörténhet.

S ha nem történik meg, akkor azzal minden rendben, hogy vannak, akik csak úgy élhetnek meg, ha másokat kiszolgálnak?

– Szalóczi Katalin –