Laptop

Akt.:
Pár napja kaptam egy e-mailt. Küldője az Egyesült Államokba tartó barátom, leveléhez képet is csatolt. Megnéztem és a káprázatos látványtól elállt a lélegzetem: Grönland havas hegyei 11 ezer méter magasból „üdvözöltek”.- Kolodzey Tamás jegyzete.

A Berlinben élő magyar sportemberrel nyomban csetelésre váltottam, és megtudtam, hogy az amerikai légitársaság járatán volt internetkapcsolat, így utazása közben a laptopján ügyeskedett és rám is gondolt. Percekig beszélgettünk, és amikor elköszöntünk egymástól, rögtön eszembe jutott egy, az USA-ból érkezett hír.

Ebben az állt, hogy az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a légi járatok fedélzetére. Mert a terrorizmus „sokat fejlődött”, ezzel pedig az utasok biztonsága érdekében lépést kell tartani. A tengerentúli hírszerzés szerint bizonyos emberek megszállottan arra törekszenek, hogy ég és föld között robbantsanak.

Bár a beszállás előtt minden csomagot és táskagépet átvilágítanak, sőt többször ellenőriznek, de azt még nem tudják „halálbiztosan” megállapítani, a laptopokba mit építettek bele. Amerikában most ott tartanak, hogy új elhárítási módszereket tesztelnek, és a kapott adatok értékelése után hoznak megfellebbezhetetlen döntést, amelyet az odatartó utasok izgalommal várnak.

Kolodzey Tamás