Küszöbön innen és túl

Akt.:
Korrupció miatt letartóztatták az összes közlekedési rendőrt. Ez nem valami utópisztikus hír, nagyon is valóságos, igaz, „mindössze” hét tányérsapkásról van szó, és az erdélyi Szászrégenben történt az eset. Pap Gyula jegyzete.

Viszonylag könnyű elképzelni a történetet: a zsaruk önálló tarifát vezettek be a közlekedési bírságok terén, saját zsebre kasszírozva a büntetéseket. Mi okozott zavart a jól működő rendszerben, valaki nem fizetett, egymást „nyomták fel” a kollégák, vagy egyszerűen túllépett az egész a közösség ingerküszöbén, elegük lett – egyelőre nem tudni. Pedig hasznos tudás lehetne mindez, miközben kapkodjuk a fejünket a bombasztikusabbnál bombasztikusabb híreken, közpénzeket „újraelosztó” alapítványokról, közeli és még közelibb kedvezményezettekről.

Csíkos ruhás bankelnök a címlapon, komplett vádirat és ítélet közzététele – mint egy fantasztikus filmben. Ja, hogy a „sulykolás” ellenére keveseket érint meg a sztori, tízből kilenc embernek halványlila gőze sincs milyen alapítványokról, milyen konstrukciókról van szó. Nem csoda, hogy az egyszerű honpolgár csak legyint: ami sarcot befizettem, azt már úgyis ott ette meg a fene. Messze van még az a bizonyos küszöb.

– Pap Gyula –