Jegyzet: Kivéve

Jegyzet: Kivéve
Jegyzet: Kivéve - © Illusztráció: Getty Images
Gyermekkorom egyik kedvenc mesefilmje volt a Stop! Közlekedj okosan! A Szeleburdi család, a Mazsola és Tádé alkotóját, Bálint Ágnest kérték meg arra, 28 részen keresztül magyarázza el a magyar gyerekeknek, miként lehet biztonságosan közlekedni. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Mindezt olyan kedves utalásokkal, hogy bizony az okos kutyus tud együtt élni a kicsit kevésbé okos cicussal. Néha ma is műsorra kerül ez a több mint 40 éves sorozat, amelynek annak idején (eredeti elkészültekor néztem, akkor még fekete-fehérben) egyetlen mondata ragadt meg élesen, hogy azóta sem tudtam feledni, mikor a cicus Váradi Hédi hangján meglepetten kérdezte: „Kivéve is vaaaan?”

Később, főiskolásként ugyanígy nyávogtam, amikor a nyelvészeti tankönyvben két sor volt a szabály, rögtön utána másfél oldal apró betűvel pedig a kivétel. Annyira jó lett volna, ha csak egy ilyen szerepel a tankönyvben és csak abban az egy kötetben, de azóta csak belebukkan az ember itt és ott óhatatlanul a kivételekbe. Néha az az érzés kerekedik, nem is annyira a szabályt érdemes figyelni, hanem a kivételeket, mert abból visszafelé gondolkodva sokkal könnyebben rögzül a szabály. Hogy ez miért jutott eszembe, amikor holnap szavaznak a vasárnapi kötelező pihenőnapról?

– Bánhegyi Gábor –