Kilátások

Lőnek Amerikában, robbantanak Belgiumban, a tömegbe hajtanak Franciaországban, puccskísérlet Törökországban, vonaton gyilkolnak Németországban, túszokat szednek a Közel-Keleten. Kolodzey Tamás jegyzete.

Félnek a bennszülöttek, veszélyt éreznek a turisták, rettegnek a politikusok. Már nem téma a Krím-félsziget, az orosz-ukrán válság, a görög eladósodottság, a terrorcselekmények mellett még a migránsválság tartja magát, de az állam- és kormányfők semmire nem találnak gyógyírt. Bár állandóan tanácskoznak, elítélnek, fenyegetőznek, összefognak, üzennek – cselekvésre képtelenek, így a biztonság terén nem változik semmi. A polgárok elégedetlenek, s azt ígérik, amikor választóként az urnákhoz járulnak, tudni fogják a dolgukat.

A hatalmon lévő lassan egyetlen bizakodással teli mondatra sem képesek, hovatovább ott tartanak, hogy inkább „elbujdosnak”, ha nyilatkozatra kérik őket. Persze kivételek vannak, közéjük tartozik a francia miniszterelnök. Manuel Walls a nizzai mészárlás után kijelentette: nincs zéró kockázat, a támadásokat képtelenség megelőzni, ezért még sok embert fogunk elveszíteni. A kormányfő nem azt közölte, hogy mivel tehetetlen, ezért lemond, átadja a helyét másnak, inkább a brutális őszinteségbe menekült. „Szép” kilátások várnak ránk.

– Kolodzey Tamás –