Jegyzet: Kicsit másképp

Jegyzet: Kicsit másképp
Kívülállóként elég nehéz megállapítani, hogy mi rejlik a parlamenti számok mögött. Azon számokra gondolok, melyek az egyes képviselők, kormánytagok felszólalásairól szólnak most, a négyéves parlamenti ciklus végén. Hegyi Erika jegyzete

Ezekből megtudhatjuk, ki hányszor kért szót, és hogy összességében ki hány óra és hány percig élvezte beszédével a Tisztelt Ház figyelmét.

Ezek az adatok ugyanis valami nagyon fontosról nem adnak képet, a minőségről és miértekről. Mert egyáltalán nem biztos, hogy az a képviselő végezte becsülettel a feladatát, aki sokszor és sokat beszélt, de azt a következtetést sem lehet levonni, hogy aki a parlamentben inkább hallgatott, semmit sem dolgozott.

Az én képzeletbeli parlamentemben egyébként már rég nem úgy mennek a dolgok, mint a valóságosban. Először is sokkal kisebb és olcsóbb az Országgyűlés (elvégre válság van), az egyes törvényjavaslatokat csupán szakmai szempontok alapján vitatják meg, és a képviselők nem aszerint szavaznak, hogy melyik frakció tagjai, hanem csakis a lelkiismeretükre hallgatnak. Ezt pedig azért teszik, hogy átgondolt, betartható és jó törvények születhessenek, mert ez volt az egyetlen célja annak, hogy a szavazópolgárok annak idején rájuk voksoltak.

– Hegyi Erika –