Jegyzet: Két nappal később

Jegyzet: Két nappal később
– Sándorom! Ideadnád a tabletet? „Palikám… Ott hagytam a Pilvaxban. Vagy akkor keveredhetett el, amikor Táncsicsért taxiztunk.” Egyszóval nem tudnak ezek egy rendes forradalmat sem csinálni! – mondom ezt két nappal a balhé után. Pedig a tv is megmutatta, igaz, senki sem nézte. Aki akart, ott volt, a többiek meg? Ki tudja, hol? Mert már egy jó kis vasárnapi bevásárlást sem lehet összehozni családi program gyanánt, forradalom helyett. Juhász-Léhi István jegyzete.

Tablet tehát nem volt, de ugyan mit is értek volna vele Sándorék internet nélkül? „Játszottak volna vele!” – Hát persze. Játszottak volna… A forradalom nem játék. Lehet, hogy annak indul, de kis idő után komolyra fordul, véresen komolyra. Sándor egyébként a köztársaságért lelkesedett, a királyság eszméje ellen küzdött. A királyokhoz című verse – úgy hírlik– sokat rontott népszerűségén. Elégedetlen volt a politikusokkal is, ezért nyílt politikai hadjárat indult ellene. Petőfi népszerűsége csökkent, a közvélemény is meglehetősen ellene fordult. A forradalom tényleg felfalja a saját gyermekeit…

Nem tudom, Sándor most mit csinálna. Csinált volna-e egyáltalán bármit a baromi nagy virtuális térben, milliónyi applikációt wifivel töltögetve? A való életben pedig elvándorlást, svájci frankos hitelt, mélyszegénységet nyögve abban a tudatban: itt van a legtöbb daganatos beteg és csúcson az alkoholizmus. A tv is megmutatta, igaz, senki sem nézte.

– Juhász-Léhi István –