Jegyzet: Kapu

A szakállamtitkár jobb színvonalú felsőoktatást akar nyújtani azoknak a hallgatóknak, akiknek sikerül bejutniuk az egyre „kisebb kapun”. (Mármint az egyetemi kapun.) Ezért a rosszul teljesítő tanárokat kirúgnák, írja az egyik napilap. Hegyi Erika jegyzete.

Az egyetemi vezetők évente értékelik majd az oktatók teljesítményét. Ha egy oktató egymás után ötször rosszul szerepel, akkor akár el is bocsáthatják. A tervek szerint az értékelést alá kell írnia az értékelőnek (azaz a tanszékvezetőnek) és az értékeltnek. Sőt még az értékelő főnökének, azaz a dékánnak is.

A felsőoktatás színvonalának emelésével bizonyára mindenki egyetért. Azt viszont tudjuk, hogy az értékelésnek mennyi zsákutcája lehetséges. Mert ki a jó oktató? Az, aki a gyengébb képességű hallgatókat nagy nehezen eljuttatja a diplomáig, vagy az, aki a kiváló tehetségeket felkészíti a kutatómunkára? Jó oktató-e a nagy tudású professzor, aki az előadásokon kívül nem is találkozik a diákjaival, vagy az a jó, aki kevesebb tudással bír, de projektekbe vonja be tanítványait a gyakorlati tudás elmélyítése érdekében.

Van azért egy kis gyanúm: lehet, hogy az egész csak arra jó, hogy azon a keskenyedő kapun egyszerűbben lehessen kiebrudalni a feleslegessé váló oktatókat?

– Hegyi Erika –