Káosz házhoz

Akt.:
Nem kellett volna megbuktatni Kadhafit. Orbán Viktor mondta a szokásos rádióinterjújában. Vitathatatlan, hogy az ovációval fogadott arab tavasz következményeként a megbuktatott diktátorok nélkül eluralkodott a káosz Közel-Kelettől Észak-Afrikáig. Szántó István írása.

Még az afganisztáni szovjet invázió idején erősödtek meg a fundamentalista iszlamisták. Majd Husszein megbuktatásával, Irak lerohanásával megbillent az arab államok erőegyensúlya. Végül a háború Szíriára is átterjedt.

Valaki az óceánon túl találhatta ki, hogy ha kérik, ha nem, valami fontos indokkal exportálják az amerikai demokráciát a világba. Oda, ahol bőséges kőolaj. Mára azonban megtanultuk, vannak tekintélyelvű, vallási alapú birodalmak, amelyek erőskezű, akár diktátornak is nevezhető vezetők nélkül kormányozhatatlanok. Azokban az országokban, ahol a nők, s a lakosság egyenjogúsága, a titkos választás még elméletben se létezik, ott az általunk elképzelt demokrácia sose gyökerezik meg.

Miniszterelnökünk joggal sírja vissza a népével szemben bőkezű líbiai elnököt. Késő, s hiába. A káosz már kiszabadult a palackból. S menekültekként akár házhoz is jön.

Szántó István