Jegyzet: Költséges vetés

Pap Gyula
Pap Gyula
Akárhogyan is minősítjük az új kiadás-bevételi tervezetet, pártállástól függő mértékben tetszik, vagy egyáltalán nem tudunk azonosulni vele, az örömteli dolog, hogy ennyien értenek hozzá, szívet melengető nyíltsággal mondják el véleményüket.“ Pap Gyula jegyzete

A „szám-vetés” végrehajtásáért azonban a kormány felelős, még akkor is, ha már előre jelezte: csak jónéhány „peremfeltétel” teljesülése mellett garantált a siker, egyéb esetben pedig a maga részéről csak az örökölt problémákat tudja a gubanc okaként megjelölni. Tekintsünk most el a felvetett kételyektől, induljunk ki abból, hogy remek a tervezet. Nézzük például azokat – az egyébként kritizált – fejezeteket miszerint nem lesz több pénz se az egészségügyre, se az oktatásra. Alapesetben akkor bontakozik ki elégedettség, ha ezekre a társadalmilag preferált szegmensekre az előző évitől kicsit több jut (persze sosem elég) – ám a jelenlegi, nem alapeset. Ha hinni lehet a szakértő elemzőknek itt most tényleg abban lesz a „forradalom”, hogy sikerül vagy sem átalakítani ezeket a struktúrákat.

Kormányoldalról nyugtatnak, nincs ok az aggodalomra és az egyszerű polgár is szívesen átveszi az érzést még akkor is, ha neki momentán nincs 210 milliárdja „tartalékban.”

– Pap Gyula –

 

 További hírek a Magyarország kategóriából